Migrácia vtákov

Z Wikipédie, voľnej encyklopédie
Prejsť na navigáciu Prejsť na vyhľadávanie

Sťahovanie vtákov alebo prelet vtákov - presun alebo premiestnenie vtákov spojené so zmenami ekologických alebo kŕmnych podmienok alebo chovateľských vlastností z hniezdneho územia do zimoviska a naopak. Jedna z foriem migrácie zvierat . Migrácia - prispôsobenie sa sezónnym klimatickým zmenám a na nich závislým faktorom (dostupnosť potravy, otvorená voda a pod.). Schopnosť vtákov migrovať je uľahčená ich vysokou pohyblivosťou v dôsledku schopnosti lietať, ktorá je pre väčšinu ostatných druhov suchozemských zvierat nedostupná.

Vplyv migrácie vtákov na životné prostredie

Migrácia vtákov tiež pomáha pri pohybe iných druhov, ako sú ektoparazity, ako sú kliešte (Acarina) a vši (Phthiraptera), ktoré môžu prenášať mikroorganizmy vrátane ľudských patogénov. Sťahovavé vtáky vzbudili značnú pozornosť v súvislosti so šírením vtáčej chrípky v rokoch 2006-2007, no ukázalo sa, že sťahovavé vtáky nepredstavujú mimoriadnu hrozbu, pričom oveľa väčší efekt má dovoz hydiny [1] . Niektoré vírusy však môžu byť skutočne prenášané vtákmi bez toho, aby to malo výrazný vplyv na zdravie samotného vtáka, napríklad západonílska horúčka ( WNV ) [2] . Pri šírení semien alebo spór rastlín a planktónu môžu hrať úlohu aj sťahovavé vtáky. [3] [4]

Ohrozenie ochrany vtákov

Ľudské aktivity predstavujú významnú hrozbu pre sťahovavé vtáky. Veľký význam majú zastávky medzi hniezdiskami a zimoviskami, ktorých zánik v dôsledku ľudskej činnosti nedáva vtákom možnosť kŕmenia počas letu [5] . Ničenie mokradí v dôsledku ich využívania na poľnohospodárstvo zostáva najvýznamnejšou príčinou úhynu vtákov počas migrácie.

Lov pozdĺž migračných trás v niektorých prípadoch veľmi poškodzuje vtáčie populácie. Populácie bieleho žeriava, hniezdiace na Sibíri a zimujúce v Indii, teda prakticky zmizli v dôsledku ich lovu počas letu nad Afganistanom a Strednou Áziou. Tieto vtáky boli naposledy videné na ich obľúbenom zimovisku, v národnom parku Keoladeo, v roku 2002.

Vysoké stavby ako elektrické vedenia, veterné turbíny, veterné farmy a ropné plošiny na mori sú častou príčinou kolízií a smrti sťahovavých vtákov. Mimoriadne nebezpečné sú stavby osvetlené v noci, ako sú majáky, mrakodrapy, veľké monumenty a televízne veže, so svetlami navrhnutými tak, aby zabránili zrážke lietadiel s nimi. Svetlo často priťahuje vtáky, ktoré v noci migrujú, rovnako ako nočný hmyz. [6]

Koncentrácia vtákov počas migrácie vytvára ďalšiu hrozbu pre určité druhy. Niektoré z najpozoruhodnejších sťahovavých vtákov už vyhynuli, najznámejší je holub putovný ( Ectopistes migratorius ), ktorého kŕdle boli až 2 km široké a až 500 km dlhé, prelietavali nad jednou lokalitou niekoľko dní a boli v počte až miliarda vtákov.

Ochrana sťahovavého vtáctva je náročná vzhľadom na to, že migračné trasy prekračujú hranice rôznych krajín, a preto si vyžadujú medzinárodnú spoluprácu. Na ochranu sťahovavých vtákov bolo podpísaných niekoľko medzinárodných zmlúv, vrátane Severoamerického zákona o sťahovavých vtákoch z roku 1918, afro-euroázijskej dohody o ochrane vodného vtáctva (AEWA) z roku 1979. Africko-eurasionskej dohody o vodnom vtáctve ) [7] a Bonnského dohovoru z roku 1979 (anglicky Dohovor o sťahovavých druhoch ). [osem]

Príčiny a mechanizmy migrácie vtákov

Migrácia vtákov je podmienená inštinktom, inštinkt však len spúšťa (iniciuje) migračný proces a migračná cesta a miesto presídlenia je výsledkom učenia a náhody [9] .

Typy migrácie

Podľa charakteru sezónnych migrácií sa vtáky delia na sedavé, kočovné a sťahovavé [10] . Okrem toho sa za určitých podmienok môžu vtáky, podobne ako iné zvieratá, sťahovať z akéhokoľvek územia bez toho, aby sa vrátili späť alebo vnikli (prenikli) do oblastí mimo ich trvalého biotopu; takéto presídľovanie priamo nesúvisí s migráciou. Vysťahovanie alebo introdukcia môže súvisieť s prirodzenou zmenou krajiny (lesné požiare, odlesňovanie, odvodňovanie močiarov atď.) alebo s premnožením určitého druhu na obmedzenom území. V takýchto podmienkach sú vtáky nútené hľadať si pre seba nové miesto a takýto pohyb nemá nič spoločné s ich životným štýlom alebo ročnými obdobiami.

Introdukcie sa často označujú aj ako introdukcie – zámerná migrácia druhov do oblastí, kde nikdy predtým nežili [11] . K tým druhým patrí napríklad škorec obyčajný . Veľmi často nie je možné jednoznačne povedať, že daný vtáčí druh je striktne sedavý, kočovný alebo sťahovavý: rôzne populácie toho istého druhu a dokonca aj vtáky tej istej populácie sa môžu správať odlišne. Napríklad vresovec vo väčšine svojho areálu, vrátane takmer celej Európy a cirkumpolárneho veliteľa a Aleutských ostrovov , žije sedave, v Kanade a na severe Spojených štátov migruje na krátke vzdialenosti a v severozápadnom Rusku , Škandinávii a Ďaleký východ je sťahovavý [12] ... U škorca obyčajného alebo sojky modrej ( Cyanocitta cristata ) je možná situácia, keď sa na tom istom území časť vtákov v zime sťahuje na juh, časť prilieta zo severu a časť žije sedave [13] .

Väčšina migrácií prebieha na širokom fronte, no v niektorých prípadoch sa vyskytujú v úzkych pásoch – migračných trasách. Tieto trasy zvyčajne vedú pozdĺž pohorí alebo pobrežných pásov, čo umožňuje vtákom využiť výhody prúdenia vzduchu alebo zabrániť geografickým prekážkam, ako sú veľké otvorené moria. Taktiež sa trasy nemusia nevyhnutne zhodovať v oboch smeroch letu – v tomto prípade sa hovorí o takzvanej slučkovej migrácii [14] .

Väčšina veľkých vtákov migruje v kŕdľoch, pričom často tvoria „ klin “ v tvare V s 12 až 20 vtákmi. Toto usporiadanie pomáha vtákom znižovať energetické náklady na let [15] .

Nie všetky vtáky migrujú letom. Väčšinatučniakov pravidelne migruje plávaním, cesty týchto migrácií môžu dosahovať dĺžky tisícok kilometrov. Tučniaky cisárske tiež absolvujú pomerne dlhé cesty pešo do svojich hniezdisk v Antarktíde. Modrá tetrov (Dendragapus obscurus) pravidelne sťahuje do rôznych výšok, najmä na nohách. Počas obdobia sucha austrálsky emu ( Dromaius ) tiež robia dlhé migrácie pešo [14] .

Sedavé vtáky

Sedavé sú vtáky, ktoré sa držia na určitom malom území a nepohybujú sa mimo neho. Prevažná väčšina takýchto druhov vtákov žije v podmienkach, kde sezónne zmeny neovplyvňujú dostupnosť potravy – tropické a subtropické podnebie. V miernom a severnom pásme je takýchto vtákov málo; patria sem najmä Sinanthropus - vtáky, ktoré žijú v blízkosti človeka a sú od neho závislé: hrdlička skalná , vrabec poľný , vrana vrana , kavka a niektoré ďalšie. Niektoré prisadnuté vtáky, ktoré sa nazývajú aj polosedavé , sa mimo hniezdneho obdobia sťahujú na malé vzdialenosti od hniezda - na území Ruskej federácie , medzi takéto vtáky patrí tetrov hlucháň , tetrov lieskový, tetrov hoľniak , čiastočne straka a strnádka obyčajná . [10] .

Kočovné vtáky

Túlavé vtáky sú tie, ktoré sa mimo obdobia rozmnožovania neustále presúvajú z miesta na miesto pri hľadaní potravy [16] . Takéto pohyby v žiadnom prípade nesúvisia s cyklickosťou a sú úplne závislé od dostupnosti potravy a poveternostných podmienok, v takom prípade sa nepovažujú za migráciu. Existuje však celý rad prechodných foriem medzi túlaním a dlhou migráciou vtákov, najmä krátkou migráciou, ktorá je zvyčajne spôsobená poveternostnými podmienkami a dostupnosťou potravy. Krátka migrácia je pomerne pravidelná. Na rozdiel od dlhej migrácie, čas začiatku krátkej migrácie závisí od poveternostných podmienok a vtáky môžu migráciu vynechať v teplých alebo iných priaznivých rokoch. Na území Ruska, kočovní vtáky patrí Sýkorka , brhlík , jay , Krivka , šťuka , pinka , hýľ , Chochľač , atď.

Napríklad horské vtáky a vtáky žijúce v močiaroch, ako je horolezec ( Tichodroma muraria ) a bradáč ( Cinclus cinclus ), sa môžu počas migrácie pohybovať iba do rôznych výšok, čím sa vyhýbajú studeným horským zimám. Iné druhy, ako je napríklad Gyrfalcon (Falco rusticolus) a škovránky (Alauda), posun smerom k pobrežiu alebo do južných častiach rozsahu. Iné, ako napríklad pinka ( Fringilla coelebs ), nemigrujú do Spojeného kráľovstva, ale vo veľmi chladnom počasí odlietajú z Írska na juh.

Kočovné vtáky chrobákov majú dva typy evolučného pôvodu podobného správania. Druhy úzko súvisiace s druhmi, ktoré lietajú na veľké vzdialenosti, ako je chiffchaff , sú druhy pochádzajúce z južnej pologule, ktoré však postupne skracujú dĺžku svojho spiatočného letu, takže ostávajú obývať severnú pologuľu. Naproti tomu druhy, ktoré nemajú blízko príbuzné sťahovavé druhy, ako je napríklad voskovka ( Bombycilla ), v skutočnosti migrujú v reakcii na chladné zimné počasie, namiesto toho, aby hľadali podmienky na rozmnožovanie. V trópoch sú počas roka malé rozdiely v dĺžke dňa a počas celého roka je k dispozícii dostatok potravy. Na rozdiel od sezónnych migrácií pre zimujúcich vtákov v miernych zemepisných šírkach je väčšina tropických druhov prevažne sedavá. Mnohé druhy však lietajú na rôzne vzdialenosti v závislosti od množstva zrážok. Mnoho tropických oblastí má teda vlhké a suché obdobia, ktorých najlepším príkladom je monzún južnej Ázie. Medzi vtáky, ktoré migrujú v závislosti od množstva zrážok, patrí Halcyon senegalensis , obyvateľ západnej Afriky. Existuje niekoľko druhov kukučiek, ktoré sú skutočnými sťahovavými vtákmi v trópoch – kukučka malá ( Cuculus poliocephalus ), ktorá hniezdi v Indii počas hniezdenia a počas zvyšku roka sa vyskytuje v Afrike. Vo vysokých horách, ako sú Himaláje a Andy, mnohé druhy vtákov vykonávajú sezónne pohyby vo vysokých nadmorských výškach, zatiaľ čo iné môžu vykonávať dlhé migrácie. Napríklad muchárik himalájsky kašmírsky ( Ficedula subrubra ) a Zoothera wardii môžu migrovať na juh na Srí Lanku .

Dlhé migrácie vtákov sú prevažne, aj keď nie výlučne, fenoménom charakteristickým pre severnú pologuľu. Na južnej pologuli sú sezónne migrácie menej nápadné z viacerých dôvodov. Výrazné súvislé oblasti pevniny či oceánu teda nespôsobujú zúženie migračných trás, čo robí migráciu pre ľudského pozorovateľa menej nápadnou. Po druhé, na súši sa klimatické pásma postupne menia jedna v druhú bez toho, aby dochádzalo k náhlym zmenám: to znamená, že namiesto dlhých letov nad nepriaznivé oblasti, aby sa dostali na určité miesto, môžu sťahovavé vtáky migrovať pomaly a živiť sa počas svojej cesty. Bez špeciálneho výskumu je často nepostrehnuteľné, že vtáky migrujú v určitej oblasti, pretože rôzni zástupcovia toho istého druhu prilietajú v rôznych ročných obdobiach a postupne sa pohybujú určitým smerom. Mnohé druhy sa však rozmnožujú v miernych oblastiach južnej pologule a prezimujú v severných tropických oblastiach. Takéto migrácie vykonáva napríklad lastovička juhoafrická ( Hirundo cucullata ) a miagra austrálska ( Myiagra cyanoleuca ), austrálsky širokoústy ( Eurystomus orientalis ) a včelár dúhový ( Merops ornatus ).

Sťahovavé vtáky

Sťahovavé vtáky vykonávajú pravidelné sezónne presuny medzi miestami hniezdenia a zimoviskami. [16] Premiestnenia sa môžu uskutočniť na krátke aj veľké vzdialenosti. Priemerná rýchlosť letu malých vtákov je podľa ornitológov asi 30 km/h a veľkých asi 80 km/h [17] [18] . Let často prebieha v niekoľkých etapách so zastávkami na odpočinok a kŕmenie. Čím menší je vták, tým kratšiu vzdialenosť dokáže prekonať naraz: malé vtáky sú schopné nepretržite lietať 70-90 hodín, pričom prekonajú vzdialenosť až 4000 km. [17]

Tvary trasy

  • Separačná migrácia .
  • Migrácia trhlinami .
  • Prstencová migrácia . Počas krúžkovej migrácie sa jarné a jesenné trasy navzájom nezhodujú.

Migrácia môže byť orientovaná buď horizontálne (z jedného regiónu do druhého pri zachovaní obvyklej krajiny), alebo vertikálne (do hôr a späť).

Letové destinácie

Smery migrácie u vtákov sú veľmi rôznorodé. Pre vtáky severnej pologule je typický let zo severu (kde vtáky hniezdia) na juh (kde zimujú) a späť. Tento pohyb je typický pre mierne a arktické zemepisné šírky severnej pologule. Toto presídlenie je založené na súbore dôvodov, z ktorých hlavným sú náklady na energiu - v lete v severných zemepisných šírkach sa dĺžka denného svetla zvyšuje, čo dáva denným vtákom viac príležitostí nakŕmiť svoje potomstvo: v porovnaní s tropickými druhmi vtákov, ich znáška vajec je vyššia. Na jeseň, keď sa dĺžka denného svetla zníži, sa vtáky sťahujú do teplejších oblastí, kde ponuka potravy menej podlieha sezónnym výkyvom.

Medzinárodný deň sťahovavých vtákov

Svetový deň sťahovavého vtáctva vznikol v roku 2006 s cieľom popularizovať myšlienky o potrebe ochrany sťahovavých vtákov a ich biotopov [19] . Tento deň je venovaný dátumu podpísania Medzinárodnej zmluvy o ochrane vtáctva 10. mája 1906. V roku 1927 ZSSR túto zmluvu ratifikoval [20] . Svetový deň sťahovavého vtáctva organizujú sekretariáty Dohovoru o ochrane sťahovavých druhov voľne žijúcich živočíchov a Dohody o ochrane afro-euroázijského vodného sťahovavého vtáctva. Tento deň sa oslavuje každoročne druhú sobotu a nedeľu v máji. Od roku 2016 sa Svetový deň sťahovavého vtáctva oslavuje 10. mája [21] .

pozri tiež

Poznámky (upraviť)

  1. John H. Rappole, Zdenek Hubálek. Pohyb vtákov a vírusu chrípky H5N1 do Severnej Ameriky av rámci nej . - 2006-10.
  2. John H. Rappole, Z. The Hubálek. Západ a vtáky Migratory Nile virus (Angl.). - 2003.
  3. ^ Jordi Figuerola, Andy J. Green. Rozptýlenie vodných organizmov vodnými vtákmi: prehľad predchádzajúceho výskumu a priority pre budúce štúdie (angličtina) // Biológia sladkej vody. - 2002. - Zv. 47 , iss. 3 . - str. 483-494 . - ISSN 1365-2427 . - doi : 10.1046 / j.1365-2427.2002.00829.x .
  4. Robert William Cruden. Rovnako ako v prípade Agents of Birds Long-dispersion for the Disjunction Plant the Groups of the Temperate Western, Hemisphere (Angl.) // Evolution . - Wiley-VCH , 1966 - roč. 20 , iss. 4 . - S. 517-532 . - ISSN 0014-3820 . - doi : 10.2307 / 2406587 .
  5. Wayback Machine . web.archive.org (17. december 2008). Termín ošetrenia: 1.10.2019.
  6. Výsledok dotazu WebCite . www.webcitation.org. Termín ošetrenia: 1.10.2019.
  7. AEWA - Dohoda o africko-euroázijskom sťahovavom vodnom vtáctve . web.archive.org (16. december 2007). Termín ošetrenia: 1.10.2019.
  8. Výsledok dotazu WebCite . www.webcitation.org. Termín ošetrenia: 1.10.2019.
  9. Leopold, Jr., NF Dôvod a inštinkt pri migrácii vtákov: [ angl. ] // The Auk: journal. - 1923. - Sv. 40, č. 3. - S. 409-414. - doi : 10.2307 / 4074546 .
  10. 1 2 Bogolyubov A.S., Zhdanova O.V., Kravchenko M.V. Migrácia vtákov // Príručka ornitológie. - M .: Ekosystém, 2006.
  11. Predstavený druh Archivované 29. októbra 2007 na Wayback Machine Encyclopedia Britannica. Прочитано 2008-09-02.
  12. Josep del Hoyo , Andrew Elliott , David A. Christie «Handbook of the Birds of the World, Vol. 10: Cuckoo-Shrikes to Thrushes» Lynx Edicions. 2005. ISBN 84-87334-72-5 .
  13. Northern Prairie Wildlife Research Center Migration of Birds . Geographic Patterns of Migration. Прочитано 2007-09-02.
  14. 1 2 Newton, I. (2008). The Migration Ecology of Birds. Elselvier. ISBN 978-0-12-517367-4 .
  15. Hummel, D. & Beukenberg, M. (1989). Aerodynamische Interferenzeffekte beim Formationsfl ug von Vogeln. J. Ornithol. 130. p. 15—24.
  16. 1 2 Berthold, P. 1993. Bird migration: a general survey. Oxford University Press, New York, New York, USA.
  17. 1 2 Thomas Alerstam «Bird Migration» Cambridge University Press.
  18. Bird migration Universitetet i Oslo. Прочитано 2007-09-02.
  19. Екологічні проблеми тягових акумуляторів (укр.) . Дата обращения: 1 октября 2019.
  20. ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ МІГРУЮЧИХ ПТАХІВ . kharkivlis.gov.ua. Дата обращения: 1 октября 2019.
  21. STORIES | World Migratory Bird Day . www.worldmigratorybirdday.org. Дата обращения: 1 октября 2019.

Литература

Ссылки