Wryneck

Z Wikipédie, voľnej encyklopédie
Prejsť na navigáciu Prejdite na vyhľadávanie
Wryneck
Wryneck od Pepe Reigada.jpg
Vedecká klasifikácia
stredné hodnosti
Doména:
Kráľovstvo:
Subkingdom:
Bez poradia:
Typ:
Podtyp:
Infratip:
Nadtrieda:
Clade:
Clade:
Trieda:
Podtrieda:
Infračervené trieda:
Clade:
Oddelenie:
Rodina:
Podrodina:
Vertisheykovye (Jynginae Swainson , 1831)
Rod:
Vyhliadka:
Wryneck
Medzinárodný vedecký názov
Jynx torquilla
( Linnaeus , 1758 )
Oblasť
obrázok

     Hniezdna oblasť

     Zimovacia oblasť
Stav ochrany
Stav iucn3.1 LC ru.svg Виды под наименьшей угрозой
Najmenšia starosť
IUCN 3.1 Najmenšia obava : 22680683

Káča [1] , alebo trhanec obyčajný [2] ( latinsky Jynx torquilla ) je vták z čeľade ďatľovitých . Malý vták s dlhým pohyblivým krkom, vzhľadom aj správaním sa podobá viac na vtáky pešiaka ako na typické ďatle , s ktorými ho spája predovšetkým charakteristická štruktúra nôh - dva prsty smerujúce dozadu a dva dopredu a dlhá lepkavá koža. jazyk, ako aj vlnitý charakterový let.

Sťahovavý vták, zimy v Afrike a južnej Ázii. Hlavnou potravou sú mravce a ich kukly, ako aj ďalší drobný hmyz . Nerýže si hniezda, ale zaberá opustené dutiny ďatľov alebo z nich vyháňa vtáky koniklece, ktoré už začali hniezdiť.

Ruský (rovnako ako vedecký latinský Jynx - doslova „twist“) názov dostal spinner pre svoje charakteristické správanie, ktoré predvádza v stresových situáciách. Vták prijatý do ruky alebo zaskočený roztiahne chvost, rozcuchá si perie, zavesí krídla a týmto pohľadom sa rúti na páchateľa, pričom otáča krkom, očami a vydáva klokotavé a syčivé zvuky [3] [4] . Ak vložíte ruku do priehlbiny, v ktorej sedí krútiaci sa krk, potom toto správanie vytvára ilúziu, že v nej je had , a nie vták [5] .

Popis

Vzhľad

Vták vzatý do náručia sa naťahuje a otáča krkom, pre ktorý dostal meno

Ľahko rozpoznateľný vták. Približne ako rejsek alebo jastrab obyčajný : dĺžka tela 17–20 cm, rozpätie krídel 25–30 cm, hmotnosť 32–48 g [5] . Samec a samica majú podobnú ochrannú farbu peria, ktorá vtáky dobre skrýva na pozadí kôry stromov. Vrchol je pestrý, sivohnedý s tmavými pozdĺžnymi pruhmi, na chrbte takmer splývajúci v jedno veľké miesto. Brucho je belavé s priečnym pruhovaným vzorom, ako u malých pernatých dravcov . Výrazný tmavý prúžok prechádza od rohu zobáka cez oko a ďalej pozdĺž krku; ďalší podobný prúžok prechádza cez korunu a zadnú časť hlavy. Na hrdle a hrudníku je mierne žltkastý alebo okrový nádych. Dúhovka je tmavohnedá, zobák a nohy sú matné, hnedo-nadržané. Mladé vtáky sú podobné dospelým, ale majú rozmazanejší vzor [5] [6] [7] .

Na rozdiel od ďatľov je chvost otočného krku mierne zaoblený a pozostáva iba z mäkkého chvostového peria, a preto nie je schopný slúžiť ako podpora na zvislom kmeni stromu. Vtáky preto dostávajú potravu sedením na konároch alebo z povrchu Zeme. Zobák je kratší a ostrejší - vtáky netlučú drevo, ale podobne ako ďatle príležitostne získavajú potravu pod hnijúcou kôrou.

Prideľte 4-7 poddruhov, vynikajúcej veľkosti, ako aj odtieňov a detailov vzoru peria [8] .

Hlas

Jynx torquilla (33693877994) .jpg

Jarná pieseň vo svojej tonalite a rytme má veľa spoločného s piesňou zelených ,sivovlasých a dokonca aj čiernych ďatľov [9] a je podobná alarmujúcim výkrikom malých sokolov , je však tichšia a pokojnejšia [5] . Ide o sériu 12-18 monotónnych vytiahnutých výkrikov „ti-ti-ti-ti“, opakujúcich sa rýchlosťou až 4 krát za sekundu [7] . Muž kričí, zvolí vhodnú dutinu a zavolá ženu v jeho blízkosti. Ak do jedného alebo dvoch dní nie je počuť odpoveď, muž odletí na iné miesto a začne odznova. Samica už z diaľky počuje samca a volá k nemu, kým sa obe vtáky nestretnú [9] . Po spárovaní vtáky spravidla nespievajú. Signál znepokojenia je tichá „tech-tech-tech“ alebo „pizza-pizza-pizza“ [5] . Pri vyrušení na hniezde vírnik vydáva syčivé zvuky ako hady a podobne ako on je schopný silne otočiť krk [4] .

Rozširovanie, šírenie

Oblasť

Ochranné zafarbenie umožňuje vtákovi splynúť s pozadím kôry stromov

V Afrike sa chová v Alžírsku a Tunisku v úzkom páse pozdĺž pobrežia Stredozemného mora . V Eurázii obýva rozsiahle územie lesnej zóny od východnej časti Pyrenejského polostrova a západného Francúzska na východ až po kotlinu Kolyma , južne od pobrežiaTichého oceánu, Sachalin , Kurilské a Japonské ostrovy a dokonca aj južne od centrálnych oblastiach Číny . V severnej Európe v súčasnosti na Britských ostrovoch prakticky chýba, hniezdi však takmer na celom území Škandinávie , s výnimkou horských oblastí severne od 67. rovnobežky. V Rusku sa vyskytuje na severe k hranici lesa: v európskej časti až 65 ° severnej šírky. š., na západnej Sibíri až do 66 ° severnej šírky sh., v povodiach Khatanga a Lena až do 68 ° severnej šírky sh., v údolí Kolyma až do 69. rovnobežky [10] .

V južnej Európe sa chová na juh až po Stredozemné more od severovýchodného Španielska na východ po severné Grécko , ako aj na ostrovoch Malorka , Ibiza , Korzika , Sardínia a Sicília ; sporadicky sa vyskytuje v južnom Portugalsku . V regióne Volga - na juhu až do asi 49 ° severnej šírky. NS. (Región Volgograd ), v údolí Uralu až do 50 ° severnej šírky sh., v Kazachstane na severe v oblasti 51. rovnobežky, na východ do regiónu Semipalatinsk . V Mongolsku a Číne na juh do mongolského Altaja , pohoria Khangai , provincie Heilongjiang a severnej časti Kórejského polostrova . Izolované populácie južne od hlavného pásma v Kašmíre a horských oblastiach strednej Číny - v provinciách Gansu , Qinghai a Sichuan [10] .

Do polovice 20. storočia hniezdil vo Veľkej Británii malý počet (až 200-400 párov), od roku 1973 však bolo na ostrove zaznamenaných iba niekoľko pozorovaní týchto vtákov [11] . Populácia vtákov sa v posledných desaťročiach navyše výrazne znížila v rôznych európskych krajinách, najmä v škandinávskych krajinách, Nemecku , Dánsku a Švajčiarsku [12] [13] [14] . Možné dôvody prudkého poklesu počtu sa nazývajú zmena spôsobov obrábania ornej pôdy, zmena klímy a pokles počtu miest vhodných na vytváranie hniezd [15] [16] .

Migrácie

Veterník je jediným sťahovavým druhom medzi ďatlami žijúcimi v Európe. Iba zástupcovia poddruhu mauretanica žijúci v severozápadnej Afrike sú typicky sedaví. Vtáky hniezdiace na ostrovoch Stredozemného mora a v horách Strednej Ázie sa pohybujú na krátku vzdialenosť (v druhom prípade zostupujú do blízkych horských údolí). Zvyšok populácie sú vzdialení migranti. Zimoviská európskych vtákov sa nachádzajú južne od Sahary v širokom páse od Senegalu , Gambie a Sierry Leone na západe po Etiópiu na východe, na juhu siahajú do Konžskej demokratickej republiky a Kamerunu . Rovnaké územie používa aj obyvateľstvo Západnej Sibíri. Veterníky z centrálnych oblastí Sibíri a Ďalekého východu zimujú v Indii a juhovýchodnej Ázii , ako aj na južných japonských ostrovoch. Malá časť vtákov Ďalekého východu migruje do západných oblastí Aljašky .

Habitat

V období hniezdenia obýva riedke listnaté alebo zmiešané lesy, bohaté na staré stromy takých druhov ako osika , lipa alebo breza . Často sa usadzuje v lesných pasienkoch, na okrajoch čistín, na okrajoch lesov , v lesných plantážach a pobrežných húštinách. Nebojí sa ľudí a často hniezdi v kultivovaných krajinách - sadoch a parkoch. Najväčší počet dosahuje na juhu lesného pásma a v lesostepi , kde je to bežné; v drvivej časti zvyšku územia je vzácny [5] . Otvorenej stepi , ako aj súvislému lesu, sa vyhýba. Vyskytuje sa aj pri migrácii v otvorenejších krajinách: obrábané polia, lúky, piesočné duny a kamienkové pláže. Na zimoviskách sú biotopy rozmanitejšie, ale v každom prípade bohaté na druhy hmyzu, ktorým sa vták živí. Najviac sa uprednostňuje akáciová savana .

Reprodukcia

Káča blízko priehlbiny

Na rozdiel od niektorých druhov ďatľov, ktoré v zime neopúšťajú hniezdne územie, krútené krky vytvárajú každý rok nový pár. Vtáky sa vracajú dosť neskoro, keď sú stromy už pokryté mladou zeleňou - v druhej polovici apríla alebo v prvej polovici mája v závislosti od zemepisnej šírky. Rovnako ako jeho príbuzní, červia diera hniezdi v dutinách starých stromov, ale kvôli slabému zobáku dutina sama takmer nikdy nie je dutá, ale zaberá hotovú. Môže to byť prirodzený výklenok v kmeni alebo zhnitá vetva stromu, stará dutina ďatľa, zhnitý pník a v niektorých prípadoch diera v stene starej kôlne alebo vidieckeho domu. Príležitostne ochotne obsadí umelé hniezdočká a vtáčie búdky, príležitostne sa usadí v norách rybárov a pobrežných šeliem na strmých brehoch a svahoch stepných vpustov. Stáva sa, že v okrese sú už všetky miesta obsadené inými obyvateľmi a potom gramofón zaberá dutinu, ktorá sa jej páči, a vyháňa z nej majiteľov. Medzi vtákmi, ktoré sú v takýchto prípadoch postihnuté, sú červenokožce , muchári siví a iné malé lesné vtáky [5] . Je zaujímavé, že samotný stierač niekedy podobným spôsobom trpí inváziou väčších vtákov, akými sú napríklad strakapoud veľký alebo ďateľ sýrsky . Dutina sa najčastejšie nachádza vo výške až 3 m od zeme, ale môže byť aj oveľa vyššia - až 9 m [9] .

Vírivé vajcia

Samec hľadá miesto pre budúce hniezdo. Keď našiel vhodnú dutinu, dlho a dlho kričí a volá po žene. Stáva sa, že v blízkosti nie je žiadna voľná žena, a potom sa muž alebo deň alebo dva presunie na iné miesto a všetko znova zopakuje. Samica, ktorá počuje volanie, odpovedá na diaľku rovnakým krikom a obe vtáky sa postupne približujú, až kým sa nestretnú a nepária sa niekde v hornej časti koruny stromu [9] . Vtáky nemrhajú časom na usporiadanie hniezda: steny priehlbiny sa nerozširujú a nie je k nemu pridaný žiadny ďalší hniezdny materiál. Pozostatky starého hniezda a škrupiny pod stromom často svedčia bývalým majiteľom. Spočiatku v spodnej časti výklenku môže byť drevný prach, ktorý slúži ako druh podstielky. Potomstvo sa liahne raz alebo dvakrát za sezónu, prvé znášky v strednom Rusku sa zvyčajne nachádzajú koncom mája alebo začiatkom júna. Počet vajíčok v znáške sa veľmi líši, ale najčastejšie od 7 do 10, v zriedkavých prípadoch až do 14 kusov. U vtákov hniezdiacich prvýkrát, ako aj v nepriaznivých rokoch, nesmie počet vajíčok v znáške presiahnuť 5 kusov. Vajcia sú svetlo biele, veľké 16–23 × 13–17 mm [5] . Keď sa spojka stratí, samica opäť nakladie, ale s menším počtom vajíčok.

Samica kladie v intervaloch jedno vajíčko denne, inkubácia zvyčajne začína predposledným vajíčkom a pokračuje 12-14 dní. Vedúcu úlohu v inkubácii zohráva samica, ktorú príležitostne a na krátku dobu nahradí muž. Narodenie potomstva je asynchrónne, v dôsledku čoho môžu byť súčasne rastúce mláďatá schopné šplhať sa po stenách dutiny aj nahé so zatvorenými zvukovodmi súčasne v jednom hniezde [9] . V tesnej priehlbine sedia mláďatá zobákom v pyramíde smerom do stredu, ktorá sa otvára, keď sa ich rodičia dotknú [4] . Obaja rodičia kŕmia mláďatá a striedavo prinášajú potravu do strumy vo forme guličiek, ktoré sa potom vrátia do zobákov mláďat. V blízkosti dutiny sa vretenica správa opatrne, skrýva sa a spája sa na pozadí kôry stromov, keď sa blížia predátori. Koncom júna - začiatkom júla začnú z dutiny vyčnievať hlučné mláďatá a po niekoľkých dňoch vo veku 23 - 27 dní sa stanú na krídle. Niekoľko dní po tom sa plodnice rozpadnú a rozptýlia [5] .

Červia diera dostane svoje jedlo na povrch Zeme a zničí mraveniská

Výživa

Počas obdobia rozmnožovania, červia diera kŕmia hlavne na malých mravcov , vrátane blbca , žlté hlinené , červené lesné mravce, rovnako ako rôzne druhy z rodov Lasius a Formica . Červia diera sa z väčšej časti živí nie dospelými, ale ich larvami a kuklami. Oveľa menší podiel v strave predstavujú ostatné skupiny hmyzu - vošky , húsenice a chrobáky , ako aj rastlinné potraviny - bobule a ovocie. Pri hľadaní potravy vtáky často venujú pozornosť prominentným, jasným predmetom - v ich žalúdkoch sa často nachádzajú malé kovové predmety, kúsky fólie a plastu .

Klasifikácia

Nominatívny poddruh pivot
Otočný krk poddruh J. t. himalájska

Veterník obyčajný je jedným z dvoch druhov afro-euroázijského rodu Jynx , ktorý je zaradený do monotypickej podčeľade Jynginae [17] [18] . Okrem Jynx torquilla zahŕňa aj druh Jynx ruficollis , červenohrdlý obratlík bežný v subsaharskej Afrike [19] .

Poddruhy

Inšpecifická variabilita vírivky sa prejavuje v rôznych odtieňoch všeobecnej farby a detailov vzoru, pričom veľkosť vtákov sa bezvýznamne mení [20] . Z týchto dôvodov rôzni autori rozlišujú 4 až 7 poddruhov tohto druhu. Podľa Medzinárodnej únie ornitológov v súčasnosti existuje 6 poddruhov [19] :

Niektorí vedci rozlišujú červenavú vretenicu z Japonska ako samostatný poddruh J. t. japonica , ktorá niekedy zahŕňa aj vtáky zo Sachalinského ostrova [21] . Iní autori však považujú J. t. japonica a J. t. sarudnyi iba prejavmi clinalnej variability nominatívnych poddruhov a J. t. chinensis , pričom svoju pozíciu motivuje tým, že v oboch prípadoch ide o jedincov, ktorí sú veľmi podobní alebo totožní s európskymi [8] .

pozri tiež

Poznámky

  1. Koblik E. A, Redkin Ya. A., Arkhipov V. Yu. Zoznam vtákov Ruskej federácie. - M.: KMK, 2006.- S. 136
  2. Boehme R.L. , Flint V.E. Päťjazyčný slovník mien zvierat. Vtáky Latinka, ruština, angličtina, nemčina, francúzština / celkový počet. vyd. akad. V.E. Sokolova . - M .: Ruský jazyk , RUSSO, 1994- S. 198- 2030 kópií. -ISBN 5-200-00643-0 .
  3. ^ Richarz, Steinbach, 2001
  4. 1 2 3 Sauer, s. 146
  5. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Ryabitsev, s. 347-348
  6. Ivanov a kol., S. 309-311
  7. 1 2 Mullarney, s. 228
  8. 1 2 Winkler, Christie, 2002
  9. 1 2 3 4 5 Malchevsky, Pukinsky, s. 213
  10. 1 2 Stepanyan, s. 304-305
  11. Wryneck (Jynx torquilla) . Britské vtáky . ARKive. Získané 7. novembra 2009. Archivované 10. apríla 2012.
  12. Busche, S.344-351
  13. Østergaard, 2003
  14. Rittmann, s. 25–28
  15. ^ Von Blotzheim, KM Bauer, 1980
  16. Murielle Mermod. Direction of autumn migration of the Wryneck (Jynx torquilla) in Europe . Division of Conservation Biology, Zoological Institute, University of Berne. Дата обращения: 7 ноября 2009. Архивировано 10 апреля 2012 года.
  17. Иванчев, 2005 , с. 281.
  18. De Pietri VL, Manegold A., Costeur L., Mayr G. A new species of woodpecker (Aves; Picidae) from the early Miocene of Saulcet (Allier, France) (англ.) // Swiss Journal of Palaeontology. — 2011. — Vol. 130 . — P. 307—314 . — doi : 10.1007/s13358-011-0021-8 .
  19. 1 2 Gill F., Donsker D. (eds.). Woodpeckers . IOC World Bird List (version 9.1) . Дата обращения: 6 февраля 2019.
  20. Иванчев, 2005 , с. 284.
  21. 1 2 3 4 Иванчев, 2005 , с. 285.

Литература

  • Иванов А. И., Козлова Е. В., Портенко Л. А., Тугаринов А. Я. Часть II // Птицы СССР. — М.Л. : Издательство АН СССР, 1953. — С. 309—311.
  • Иванчев В. П. Вертишейка Jynx torquilla Linnaeus, 1758 // Птицы России и сопредельных регионов. Том 6. Совообразные, Козодоеобразные, Стрижеобразные, Ракшеобразные, Удодообразные, Дятлообразные / отв. ред.: С. Г. Приклонский, В. П. Иванчев, В. А. Зубакин . — М. : Товарищество научных изданий КМК, 2005. — С. 284—297. — 487 с. — ISBN 5-87317-198-X .
  • Зауэр Ф. Птицы — обитатели лугов, полей и лесов. — М. : Астрель, 2002. — 286 с. — ISBN 5-271-03191-8 .
  • Мальчевский А. С., Пукинский Ю. Б. Птицы Ленинградской области и сопредельных территорий. — Л. : Издательство Ленинградского университета, 1983.
  • Рябицев В. К. Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири: Справочник-определитель . — Екатеринбург: Изд-во Урал. ун-та, 2001. — С. 347 —348. — 608 с. — ISBN 5-7525-0825-8 .
  • Степанян Л. С. Конспект орнитологической фауны России и сопредельных территорий. — М. : Академкнига, 2003. — 808 с. — ISBN 5-94628-093-7 .
  • Busche G. Passage migration of Wrynecks (Jynx torquilla) at the German Bight (Helgoland and Schleswig-Holstein) in the period 1965 – 1998 (англ.) // Vogelwarte. — 2004. — Vol. 42 , no. 4 . — P. 344—351 .
  • Glutz von Blotzheim UN, Bauer KM Handbuch der Vögel Mitteleuropas : [ нем. ] . — Wiesbaden : Aula-Verlag, 1980.
  • Mullarney K., Svensson L., Zetterström D., Grant PJ Birds of Europe : [ англ. ] . — United States : Princeton University Press, 2000. — С. 228. — 400 с. — ISBN 978-0-691-05054-6 .
  • Østergaard E. The Wryneck Jynx torquilla in Denmark, with special reference to the breeding population at Borris Hede 1970-2001 (англ.) // DOFT. — 2004. — Vol. 97 , no. 4 . — P. 303—311 .
  • Richarz K., Steinbach G. Steinbachs Naturführer. Landvögel: Erkennen und bestimmen : [ нем. ] . — Ulmer (Eugen), 2001. — 191 с. — ISBN 3800142686 .
  • Rittmann H. Breeding success of Wryneck (Jynx torquilla) during the last 40 years in Sweden (англ.) // Ornis svecica. — 2003. — Vol. 13 , no. 1 . — P. 25—28 .
  • Winkler H., Christie D. Family Picidae (Woodpeckers) // Handbook of the birds of the world : [ англ. ] / del Hoyo, J., Elliott, A., & Sargatal, J. (eds.). — Barcelona : Lynx Edicions, 2002. — ISBN 84-87334-37-7 .

Ссылки