Ďateľ žltobruchý sajúci

Z Wikipédie, voľnej encyklopédie
Prejsť na navigáciu Prejsť na vyhľadávanie
Ďateľ žltobruchý sajúci
Sphyrapicus varius.jpg
Muž
Sapsúrik žltobruchý (Sphyrapicus varius) samica.JPG
Žena
Vedecká klasifikácia
stredné hodnosti
doména:
kráľovstvo:
Podkráľovstvo:
Bez poradia:
Typ:
Podtyp:
Infratip:
Supertrieda:
Clade:
Clade:
Trieda:
Podtrieda:
Infratrieda:
Clade:
Oddelenie:
rodina:
Podrodina:
kmeň:
Rod:
Vyhliadka:
Ďateľ žltobruchý sajúci
Medzinárodný vedecký názov
Sphyrapicus varius (Linné , 1766)
Stav ochrany
Stav iucn3.1 LC ru.svg Виды под наименьшей угрозой
Najmenej obavy
IUCN 3.1 Least Concern : 22680868
(zvuk)
Ďateľ plač
Pomocník pre prehrávanie
(zvuk)
Drumroll
Pomocník pre prehrávanie

Ďateľ žltobruchý ( lat. Sphyrapicus varius ) je vták z čeľade ďateľovitých , bežný v Severnej a Strednej Amerike na ostrovoch Karibského mora . Plemená v južnej tajge a listnatých lesoch v Kanade a USA. Zimné stanovište sa nachádza bezprostredne južne od hniezdnej oblasti a zahŕňa lesy rôznych typov.

Živí sa krmivom pre zvieratá a zeleninu; najznámejší je konzumácia miazgy stromov, kvôli ktorej vyrýva viaceré otvory do vonkajších tkanív rastlín. Hniezdi raz ročne od apríla do júla.

Popis

Malý ďateľ so silným, rovným zobákom, dlhými úzkymi krídlami a špicatým chvostom [1] . Dĺžka 19-21 cm, rozpätie krídel 34-40 cm, hmotnosť 41-62 g[2][3] .

Vrch dospelého vtáka má pestrý čiernobiely vzhľad, na ktorom obzvlášť vyniká dlhý pozdĺžny pás pozdĺž predného okraja krídla. Chvost je čierny s bielymi pruhmi a škvrnami na centrálnom a vonkajšom chvostovom pere. Na hrudi je čierna škvrna vo forme podbradníka, zvyšok dna je natretý žltkastými a belavými tónmi. Hlava vyzerá pruhovaná kvôli striedaniu červeného, ​​čierneho a bieleho peria. Vtáky oboch pohlaví majú na temene vyvinutú červenú čiapočku peria, ohraničenú čiernym pruhom. Ďalší čierny pruh prechádza okom od čela k zadnej časti hlavy a ďalší - takzvané "fúzy" - od základne zobáka po krk. Samec sa od samice líši červenou (nie bielou) bradou a hrdlom, zvyšok operenia hlavy je biely[4] . Perie na zátylku je často nariasené, čo vytvára dojem chumáčika [1] . Oči sú gaštanové, zobák tmavý, nohy sivé. Mladé vtáky sa od dospelých výrazne líšia rozptýlenejšou hnedo-olivovou farbou peria, spravidla bez červených znakov na hlave a bez čiernej náprsenky. Na rozdiel od príbuzných druhov je mláďatá operenia ďatľa žltobruchého zachované až do prvej zimy[4] .

Opísané druh má vonkajšiu podobu a je niekedy prešiel s blízko príbuzné červené uzáverom prísavkový ďatľa (Sphyrapicus nuchalis). Areály oboch druhov sa prekrývajú na juhozápade kanadskej provincie Alberta . U ďatľa červenotemenného je u samcov a samíc vyvinutá červená škvrna na zátylku, ktorá u ďatľa žltobruchého chýba. Pre neho červená škvrna na hrdle mužov tiež zaberá veľkú plochu a čierne "fúzy" sú sotva viditeľné. Spodná časť hrdla samíc je tiež sfarbená do červena[2] .

Rozširovanie, šírenie

Oblasť hniezdenia

Hniezdnou oblasťou je široký pás južnej tajgy a severných listnatých lesov v Kanade a na severovýchode USA[5] .

Na západe svojho areálu hniezdi v juhovýchodnej Aljaške , južnom Yukone , juhozápadných severozápadných územiach a severovýchodnej Britskej Kolumbii (v údolí rieky Peace[5] ). Na východ sa oblasť posúva na juh: nachádza sa vo väčšine Alberty a Saskatchewanu (okrem juhovýchodu v prvom prípade a juhozápadu v druhom), v Manitobe v strednej a južnej časti, v Ontáriu všade okrem nížina Hudsonovho zálivu [6] , miestami v Severnej a Južnej Dakote [7] . Od polovice 20. storočia sa v malom počte chová na východnom stredozápade USA : v Minnesote[8] [9] , Iowe[3] , Wisconsine a Michigane [7] [10] .

V kanadských provinciách priľahlých k atlantickému pobrežiu je ďateľ rozšírený v Quebecu na severe až po údolie rieky Eastmain , New Brunswick , Nové Škótsko , na juhu Labrador , na ostrovoch Newfoundland a Prince Edward [6] . Južná hranica hniezdenia na severovýchode Spojených štátov amerických prechádza cez štáty Pensylvánia (sever), New Jersey (ďaleko severozápad), New York , Connecticut , Massachusetts ,New Hampshire a Maine ; tiež občas hniezdi v západnom Marylande . Izolovaná oblasť pohoria sa nachádza v južných Appalačských ostrovoch v štátoch Virginia , Západná Virgínia , Tennessee a Severná Karolína [7] .

Migrácie

Ďateľ žltobruchý je jediným typickým sťahovavým vtákom medzi ďatľami východnej Severnej Ameriky [11] , v chladnom období sa takmer všetky vtáky sťahujú do oblastí s menej náročným podnebím južne od hniezdnej oblasti. Zimný areál sa nachádza južne od 40. rovnobežky[5] : v juhovýchodných štátoch USA východne od Oklahomy a stredného Texasu , v Mexiku východne od štátov Coahuila a Jalisco , v krajinách Strednej Ameriky južne po pahorkatiny Kostariky a Západná India . Hlavné zimoviská v Karibiku : Bahamy , Kuba , Jamajka , Haiti , Kajmanské ostrovy a ostrov San Andres ( angl. San of Andrés (ostrov) ). Občas dosiahne Panamu , Panenské ostrovy a Portoriko . Na juh od týchto území sú možné len príležitostné lety [7] .

Jesenná migrácia začína koncom augusta alebo začiatkom septembra, v obzvlášť priaznivých rokoch sa môže presunúť na október alebo dokonca november. Samice spravidla opúšťajú hniezdne oblasti skôr a lietajú na juh ďalej ako samce, a preto sa vracajú do hniezdnych oblastí neskôr. Na jar sa objavujú na hniezdiskách v druhej polovici apríla alebo mája [12] . Lietajú v noci a spravidla jeden po druhom. Počas prechodu sú ticho, pasívne odpočívajú, sedia na kmeňoch stromov [7] .

Habitat

V hniezdnom období uprednostňuje mladé listnaté a zmiešané lesy s výsadbou topoľa , brezy , javora alebo višne[2] [12] [7] . Biotopy v zmiešanom lese sú väčšinou viazané na údolia riek, kde okrem ihličnanov rastie topoľ osika a rôzne druhy brezy. V kanadskom New Brunswicku sa usadzuje v ostrovných hájoch javora červeného , brezy alegénskej a brezy papierovej , ktoré zostali na mieste výrubu masívov s výsadbou smreka červeného a jedle balzamovej [7] . Nelieta nad 2000 m nad morom [12] .

V zimných táboroch sa usadzuje v lesoch rôzneho typu, pričom sa priestoru vyhýba len ihličnatým stromom. Vyskytuje sa v horských lesoch v nadmorskej výške 3500 m n. m., borovicovo-dubových, nízko položených listnatých, bažinatých, tropických poloopadavých lesoch, na okrajoch, na pahorkatinách so xerofytnou vegetáciou. Vták osídľuje aj polootvorenú krajinu, vrátane tej upravenej človekom: napríklad trávniky s osamelo stojacimi stromami [12] [7] .

Výživa

Kmeň papierovej brezy poškodený ďateľom

Články o ďateľoch všeobecne a o ďateľovi žltobruchom zvlášť sa zvyčajne zameriavajú na ich nezvyčajnú kŕmnu špecializáciu - konzumáciu miazgy stromov. Vták vydlabe správne rady štandardných buniek v kôre a zlízne drevnatú tekutinu, ktorá z nich vyteká. Po vytvorení kanálov sa k nim každý deň vracia pre novú porciu šťavy, chráni strom pred inými vtákmi vrátane jedincov vlastného druhu [13] . Ornitológovia napočítajú okolo 1000 druhov trvácich drevín, ktorých šťavou sa ďatle živia [14] [7] , vrátane rôznych druhov brezy , javora , borovice , jedle a smreka[2] . Vták často parazituje na chorých alebo poškodených stromoch, oslabených búrkami, údermi blesku, napadnutím hmyzom, zásahom človeka [15] alebo hubovými infekciami [16] .

Jedna štúdia v severnom Michigane ukázala preferenciu borovice lesnej, ktorá nie je pôvodom z Ameriky: podľa pozorovania 8 z 11 stromov, z ktorých ďatlová miazga patrila k tomuto druhu [17] . Ďalšími najčastejšie parazitovanými rastlinami sú breza papierová ( Betula papyrifera ), javor červený ( Acer rubrum ), irga ( Amelanchier sp.) a topoľ veľkozubý ( Populus grandidentata ) [18] .

Miazga je dôležitým, ale nie jediným druhom potravy ďatľa; jeho podiel sa odhaduje na približne 20 % ročného objemu krmiva [7] . V období hniezdenia asi polovicu všetkej potravy tvoria rôzne bezstavovce, najmä dospelí jedinci a larvy chrobákov , mravce , motýle , vážky a pavúky [19] [12] . Vták používa dva rôzne spôsoby chytania hmyzu. Jedna z nich, charakteristická najmä pre ďatle trojprsté , spočíva v tom, že vták odtrháva kúsky kôry a získava pod nimi ukryté xylofágy [20] . Druhá stratégia je podobná metóde získavania potravy pre mucháriky (medzi ďatľami ju využíva aj veľa ďatľov melanerpedov ): vtáčik zoskočí z konára a chytí poletujúci hmyz [21] .

V druhej polovici leta a jesene ďateľ prechádza na semená a plody rastlín, vrátane orechov a bobúľ. Na začiatku jari požiera puky topoľa osika . V rovnakom časovom období tvoria podstatnú časť potravy (až 48 %) drevité pletivá: lyko a kambium [7] .

Rozmnožovanie

Mladý vták

Rozmnožuje sa od apríla do júla, počnúc koncom prvého roku života [12] . Monogy , jedna znáška za sezónu. Počas migrácie samce prekonávajú kratšiu vzdialenosť a na hniezdiskách sa objavujú asi o týždeň skôr ako samice. Po príchode na stanovište a výbere stanovišťa sa to dá zistiť podľa charakteristického bubna vydávaného samcom, ktorý je v porovnaní s inými ďatľami tichší a vydáva sa v krátkych dávkach. Napriek tomu, že samce a samice hibernujú oddelene od seba, tendencia vracať sa na rovnaké miesto často vedie k tomu, že tie isté vtáky mnohokrát obnovia partnerský vzťah a vyberú si na hniezdenie jeden strom [15] .

Samec si samostatne vyhĺbi priehlbinu, najčastejšie v kmeni brezy alebo topoľa vo výške 3 až 14 m nad zemou; prednosť majú choré stromy s hnilým srdcom. Práce na usporiadaní hniezda trvajú 15 až 28 dní a neskoršie termíny naznačujú nepriaznivé počasie, počas ktorého si vtáky oddýchnu. Niekedy sa nová dutina nevytrhne, ale namiesto nej sa použije minuloročná [19] [12] . Hĺbka otvoru je asi 27 cm, priemer je asi 7,3 cm [22] , priemer otvoru pre odpich je 3,2-4,1 cm [23] . Mucha je taká malá, že vtáky často strácajú perie pri vstupe a výstupe z dutiny [15] . Materiál steliva, s výnimkou drevného prachu, ktorý zostáva v dôsledku stavby, chýba [7] .

Plná znáška obsahuje štyri až sedem vajec [12] . Vajcia sú biele bez akýchkoľvek znakov s rozmermi (20,6-26,0) × (16,0-18,3) mm [7] . Obidve vtáky z páru inkubujú, začínajúc od tretieho alebo štvrtého vajíčka 12-13 dní. Mláďatá sú hniezdneho typu , kŕmené oboma rodičmi rovnako. Schopnosť lietať sa prejavuje vo veku 25 – 29 dní, pričom mláďatá sa zdržujú v blízkosti rodičov asi dva týždne, ktorí ich z času na čas kŕmia [12] .

Poznámky (upraviť)

  1. 1 2 Sapsucker žltobruchý. Identifikácia . Všetko o vtákoch . Cornell Lab of Ornitology, Cornell University. Získané 18. júna 2016. Archivované 18. júna 2016.
  2. 1 2 3 4 Winkler & Christie, 1995 , s. 220.
  3. 1 2 Winkler & Christie, 2002 , s. 452.
  4. 1 2 Gorman, 2014 , s. 156.
  5. 1 2 3 Devillers, 1970 .
  6. 1 2 Burzynski, Michael. Stav sapsorožca žltobruchého Sphyrapicus varius v Newfoundlande a na Labradore . Správa poradného výboru pre stav druhu č. 25 . Vláda Newfoundlandu a Labradoru. 21. júna 2010. Získané 19. júna 2016. Archivované 19. júna 2016.
  7. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Walters, Eric L .; Miller, Edward H.; Lowther, Peter E. Sapsún žltobruchý Sphyrapicus varius . Vtáky Severnej Ameriky, # 662 . Cornell Lab of Ornitology, Cornell University (2002). Získané 19. júna 2016. Archivované 19. júna 2016.
  8. Green & Janssen, 1975 , s. 117-118.
  9. Sapsúrik žltobruchý ( Sphyrapicus varius ) . Zväz ornitológov v Minnesote (2013). Získané 19. júna 2016. Archivované 19. júna 2016.
  10. Huber, Elise; Spencer, Megan; Tan, Hui Chien. Sap Tree Potrava Preferencia vňate žltobruchého, Sphyrapicus varius . . Biologická stanica Michiganskej univerzity (18. jún 2015). Získané 19. júna 2016. Archivované 19. júna 2016.
  11. Sapsonica žltobruchá Sphyrapicus varius . História života . Všetko o vtákoch . Cornell Lab of Ornitology, Cornell University. Získané 19. júna 2016. Archivované 19. júna 2016.
  12. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Winkler & Christie, 2002 , s. 453.
  13. ^ Schulenberg, TS Sphyrapicus varius Sapsucker žltobruchý . Neotropické vtáky online . Cornell Lab of Ornitology, Cornell University (2010). Získané 19. júna 2016. Archivované 19. júna 2016.
  14. Tate, 1971 .
  15. 1 2 3 Lawrence, 1967 .
  16. Ohman & Kessler, 1964 .
  17. McLenon, AL Preferencie kŕmenia stromov miazgou žlutobruchými ( Sphyrapicus varius ) na základe veľkosti a druhu stromu v okrese Cheboygan, severný dolný Michigan . Pellston, MI: Biologická stanica Michiganskej univerzity (1997). Získané 29. júna 2016. Archivované 29. júna 2016.
  18. Eberhardt, 2000 .
  19. 1 2 Winkler & Christie, 1995 , s. 221.
  20. Tate 1973 .
  21. ^ Williams 1980 .
  22. Mousley, 1916 .
  23. ^ Brewster, 1876 .

Literatúra

Odkazy