Rybár obyčajný

Z Wikipédie, voľnej encyklopédie
Prejsť na navigáciu Prejdite na vyhľadávanie
Rybár obyčajný
Alcedo Atthis.jpg
Vedecká klasifikácia
stredné hodnosti
Doména:
Kráľovstvo:
Subkingdom:
Bez poradia:
Typ:
Podtyp:
Infratip:
Nadtrieda:
Clade:
Clade:
Trieda:
Podtrieda:
Infračervené trieda:
Clade:
Oddelenie:
Rodina:
Podrodina:
Vyhliadka:
Rybár obyčajný
Medzinárodný vedecký názov
Alcedo atthis ( Linnaeus , 1758)
Oblasť
obrázok
Žlté - hniezdiská sťahovavých rybárov, zelené - sedavé biotopy, modré - zimoviská.
Stav ochrany
Stav iucn3.1 LC ru.svg Виды под наименьшей угрозой
Najmenšia starosť
IUCN 3.1 Najmenšia obava : 22683027
Request Kingfisher presmerovaný na tento článok, tento názov môže tiež odkazovať na vtáky roduKingfishers a čeľade Kingfishers .

Spoločný rybárik [1] [2] , alebo modrý rybárik [1] ( latinčina Alcedo atthis) je malý vták v kingfisher rodiny (Alcedinidae) [3] , o niečo väčší, než je vrabec .

Popis

Dĺžka krídla 7-8 cm , rozpätie krídel asi 25 centimetrov, hmotnosť 25-45 gramov . Má jasné operenie, zhora lesklé, modrastozelené, s malými svetlými škvrnami na hlave a krídlach, dole hrdzavo-červenkasté, prúžok cez oko do zadnej časti hlavy a krk sú svetlé. Hlava je veľká, zobák je dlhý a rovný, krídla a chvost sú krátke. Muži a ženy majú rovnakú farbu , ale muži sú o niečo väčší a jasnejší. Ženská dolná čeľusť je navyše oranžová, mužský zobák je celý čierny. Pohyby pomocou krídel, pretože nohy sú krátke a nie sú určené na dlhodobý pohyb. Perie rybára riečneho je temné; jeho jas sa dosahuje lomom svetla perím . Rybári milujú samotu a sú zriedka videní. Hlas je prerušovaným škrípaním „tyip-tyip-tyip“. Stredná dĺžka života je približne 15 rokov.

Rozširovanie, šírenie

Tento druh zahŕňa 6 poddruhov bežných v Eurázii (až do južnej Škandinávie a Petrohradu ), v severozápadnej Afrike (až po Saharu ), v Indonézii a na Novom Zélande , na Novej Guinei a na Šalamúnových ostrovoch . Existujú sedavé a sťahovavé poddruhy. V Taliansku hniezdi asi 5 000-10 000 párov.

To je tiež nájdené v lese-step a stepných miestach strednej Sibíri: u Achinsk , Kansk , Krasnojarsku , Minusinsk , Novosibirsk , Tomsk , Novokuzneck, pozdĺž rieky Toma, rovnako ako v oblasti prítokov rieky. Tom z riek Srednyaya Ters, Verkhnyaya Ters, Tutuyas, v oblasti Pavlodar ( Kazachstan ), v hornom toku Jeniseju a pozdĺž jeho prítokov Abakan , Tuba , v dolnom toku Kebezhu , na Mozharských jazerách, ako aj pozdĺž chun rieka ( Angara umývadlo). Najsevernejším hniezdnym bodom je rieka Upper Imbak . Vyskytuje sa v blízkosti dediny Pogodaevo a dediny Vorogovo . Okrem toho je na Ukrajine bežné: pozdĺž kanála rieky Desna je na rieke Mertvovod tiež vidieť prítok južného ploštice, vodnú nádrž Oskol a dolný tok rieky Oskol . Škvrnité hniezdenie v zátokách v Dnepri , Záporoží , v oblasti Rivne na rieke Sluch v roku 2016, v máji 2020 v Luhanskej oblasti na rieke Krasnaya. Rybár rybársky sa v poslednej dobe často vyskytuje aj na juhozápade Krymu ( Balaklava , záliv Golubaya, v roku 2012 ho videli na mysu Fiolent v Sevastopole). Bol videný v dedine. Otradnoe, Krym v roku 2019, 2. polovica augusta, na pobreží Čierneho mora. Nahraté na rieke Ushacha v Bielorusku [4] .

Rybár riečny prichádza do stredného Ruska koncom apríla - začiatkom mája.

Rybár kráľovský má na svoj biotop veľmi prísne požiadavky: čistú nádrž s tečúcou vodou (nie plytkou, ale nie hlbokou), útes a zarastené brehy. Rybári nemajú radi tesnú blízkosť iných vtákov. Počet rybárov v súčasnosti v dôsledku ekonomických aktivít človeka klesá.

Výživa

Kingfisher s korisťou

Živí sa malými rybami ( pochmúrne , prešľapané ), menej často vodnými bezstavovcami (napríklad sladkovodné krevety ). Niekedy sa živí vodným hmyzom ( larvami vážok ) a žabami . Miera spotreby je 10-12 rýb denne v neprítomnosti rodiny. Ryby loví zo vzduchu. Schopný vzlietnuť pod vodou. Často sleduje korisť a sedí na konári nad vodou. Vyberá najtichšie rohy pre zálohy, v ktorých je veľmi ťažké si ich všimnúť. Ak je útok neúspešný, rybár kráľovský pokračuje v čakaní na vetve na svoju korisť. Ak je ryba ulovená, zje ju buď na konári, alebo v hniezde.

Reprodukcia

Rybári kráľovskí sú monogamní , aj keď existujú muži, ktorí chovajú viacpočetné rodiny. Samec, aby sa stal párom, prezentuje ulovenú rybu samičke. Ak žena darček prijme, ponuka sa prijme. Pár je vytvorený iba pre teplé obdobie. V zime sa rybári oddelene oddelia, ale na jar sa vrátia do svojho starého hniezda, kde sa pár znova spojí.

Vajcia kráľovské

Rybári si vyhrabávajú hniezda v strmých pobrežných svahoch, v bezprostrednej blízkosti nádrže. Diera je skrytá vetvami stromov alebo kríkov , koreňmi, aby sa potenciálny predátor nedostal blízko k diere. Vzdialenosť medzi hniezdami je od 0,3 do 1 km alebo viac. Nora je vodorovná, dlhá 0,3-1 m. Dvojica kopá noru viac ako týždeň. Ak je na ceste prekážka, rybári rybári túto dieru vyhodia a začnú kopať novú. Nora končí hniezdnou komorou - expanziou. V hniezde nie je vrh, ale ak je hniezdo staré, potom sa na podlahe vytvorí vrstva šupín, rybích kostí a iných zvyškov jedla. Larvy múch začínajú v tejto vrstve. V znáške je 5-8 (celkom od 4 do 11) lesklých bielych vajec. Vajcia sa liahnu asi tri týždne, pričom ich každý rodič strieda.

Kurčatá sa liahnu bez peria a sú slepé. Liahnutie sa nevyskytuje súčasne. Mláďatá sa živia larvami hmyzu, rybičkami, ktoré rodičia predrezali. Mláďa zje 5-7 rýb denne [ zdroj nešpecifikovaný 479 dní ] . Tri týždne po narodení môžu mláďatá vyletieť z nory. Sú sfarbené menej jasne ako dospelí a majú o niečo menšiu veľkosť. Mláďatá lietajú niekoľko dní so svojimi rodičmi, ktorí ich naďalej kŕmia. V dobrých rokoch sa rybárom darí vytvoriť druhú spojku (koniec júna - začiatok júla) a vyliahnuť ešte jedno potomstvo. Druhá spojka sa robí po odchode kurčiat, ale niekedy aj skôr. V polovici augusta je druhá znáška pripravená k letu.

Let a zimovanie

Potom, čo druhá znáška dozrieva, rybári kráľovskí začínajú svoj zimný let. Začína sa to koncom augusta, septembra a dokonca aj októbra. Ledovce lietajú do južnej Európy a severnej Afriky z európskej časti Ruska , do južnej Ázie - zo Sibíri . Zimujúce populácie žijú aj na Sibíri (Západný Sajan) (najmä pozdĺž prítokov rieky Oya ). Rybári zo severného Kaukazu na zimu neodletia.

Prirodzení nepriatelia

Kingfisher nemá prakticky žiadnych nepriateľov. Mladých rybárov niekedy chytia jastraby a sokoly . Tento vták človek loví len zriedka, okrem plyšového zvieraťa .

pôvod mena

Rybár obyčajný ( Vienna Dioscorides , Byzantium , VI. Storočie)

Existuje mnoho vysvetlení pôvodu slova kingfisher. Mnohí veria, že vták chová mláďatá, to znamená, že sa „narodí“ v zime, ale nie je tomu tak - rybári liahnu mláďatá na jar av lete.

Najbežnejšou verziou je skreslený „rejsek“ alebo „pozemská mucha“. Rybári si na hniezdenie vyberajú strmé brehy a vyhrabávajú si v zemi noru, v ktorej liahnu mláďatá. To znamená, že vtáky sa skutočne rodia na Zemi, a preto dostali také meno. [5]

V mytológii

V gréčtine sa „rybárik“ nazýva „alkion“. Tento názov je spojený s niekoľkými pozemkami starovekej gréckej mytológie . Takže Alcyone , dcéra Aeola , bola Zeusom zmenená na rybára . V inom príbehu, keď Herkules zabil obra Alcyoneusa zo svojich 7 dcér, Alkyonidi sa vrhli do mora a Amphitrite z nich urobil rybárov.

V Grécku existovalo presvedčenie, že rybár mláďatá liahne mláďatá 2 týždne v čase zimného slnovratu . Tieto tiché a bezvetrné dni sa nazývajú „alkionidy“, „alkionské dni“ alebo „alkyonové dni“ [6] .

V ruskej mytológii a umení sa rybár riečny odrazil v myšlienke rajského vtáka Alkonosta s hlavou a rukami panny. Panovalo presvedčenie, podobné starovekému Grécku, že Alkonost kladie vajíčka do morských hlbín a inkubuje ich počas zimného slnovratu.

Poznámky

  1. 1 2 Vtáky Ruska a priľahlých oblastí: sovy, kozy, rojkovité, raxovité, dudky, ďatle / otv. vyd.: S.G. Priklonsky, V.P. Ivanchev, V.A.Zubakin . - M.: Partnerstvo vedeckých publikácií KMK, 2005. - S. - 487 s. -ISBN 5-87317-198-X
  2. Boehme R.L. , Flint V.E. Päťjazyčný slovník mien zvierat. Vtáky Latinka, ruština, angličtina, nemčina, francúzština / celkový počet. vyd. akad. V.E. Sokolova . - M .: Ruský jazyk , RUSSO, 1994.- S. 174.- 2030 kópií. -ISBN 5-200-00643-0 .
  3. ^ Gill F., Donsker D. & Rasmussen P. (Eds.): Valce, pozemné valce, rybári . ... Svetový zoznam vtákov MOV (v11.1) (20. januára 2021). doi : 10,14344 / IOC.ML.11.1 . Dátum ošetrenia: 2. apríla 2021.
  4. Príroda Bieloruska: Populárna encyklopédia / Redakčná rada: I.P. Shamyakin (hlavný redaktor) a ďalší - 2. vydanie. - Mn. : BelSE them. P. Brovki, 1989.- 599 s. - 40 000 kópií -ISBN 5-85700-001-7 .
  5. Prečo bol kráľ pomenovaný? Prečo bol kráľ menovaný kráľom? . www.zooclub.ru. Dátum ošetrenia: 5. februára 2018.
  6. Ἀλκυονίδεσ ἡμέραι // Skutočný slovník klasických starožitností / auth.-comp. F. Lubker ; Upravili členovia Spoločnosti klasickej filológie a pedagogiky F. Gelbke , L. Georgievsky , F. Zelinsky , V. Kansky , M. Kutorga a P. Nikitin . - SPb. , 1885.

Literatúra

  • Koblik E. A. Rozmanitosť vtákov (na základe materiálov zo Zoologického múzea Moskovskej štátnej univerzity). Časť 3. - M.: Vydavateľstvo Moskovskej štátnej univerzity, 2001. - S. 99. - 360 s. -ISBN 5-211-04072-4
  • Boris Žukov. Iskrivý rybár // Okolo sveta : časopis. - Moskva, 2009. - č. 8 . - S. 89-98 .
  • Zavyalov E.V., G.V. Shlyakhtin, V.G. Tabachishin, N.N. Yakushev, E. Yu. Mosolova - Vtáky na severe regiónu Dolný Volga. Univerzita Saratov, 2007.

Odkazy